چه سهمی بخریم ؟ 5 نکته طلایی در انتخاب یک سهم

بازار بورس سهام یکی از جذاب ترین بازارهای مالی است که در ایران نیز به تازگی عمومیت یافته است و افراد زیادی بازار سرمایه را محلی برای سرمایه گذاری انتخاب کرده اند. اما سوال همیشگی افرای که در بازار بورس فعالیت میکنند این است که “چه سهمی بخریم ؟” و یا “چگونه یک سهم خوب بخرم؟!”. این سوال کوتاه پاسخی بس بلند دارد که شاید در یک مقاله نتوان به صورت کامل به آن پاسخ گفت.

اما ما در این مقاله سعی میکنیم به طور خلاصه و موجز، به نکات مهمی اشاره کنیم که میتواند راهنمای شما برای انتخاب یک سهم مناسب باشد. این 5 نکته طلایی در انتخاب یک سهم میتواند بسیاری از سوالات شما را درباره اینکه چگونه یک سهم مناسب را انتخاب کنید مرتفع کند. با ما همراه باشید.

سهمی را بخرید که ارزش بازار آن کمتر از ارزش ذاتی باشد

یکی از مفاهیم مهم در تحلیل بنیادی ارزش ذاتی و ارزش بازار و مقایسه آنها است. اگر بخواهیم خیلی ساده بگوییم، ارزش بازار همان ارزش روز یک شرکت بورسی است. این ارزش از حاصل ضرب قیمت روز سهام در تعداد سهم‌های منتشر شده توسط شرکت بدست می‌آید.

شرکت هایی که ارزش بازار بزرگ‌تری دارند، بر شاخص کل بورس تاثیرگذاری بیشتری دارند. ارزش روز بازار هر سهم را میتوانید توی سایت بورس (تابلوی هر نماد) ببینید.

ارزش بازار
ارزش بازار

اما این ارزشی که بازار برای یک شرکت مشخص کرده لزوما با ارزش ذاتی آن برابر نیست. اگرچه محاسبه ارزش ذاتی کمی پیچیده است اما یک راه میانبر و البته نه چندان دقیق، استفاده از فاکتور “جمع حقوق صاحبان سهام” است. جمع حقوق صاحبان سهام یعنی اگر این شرکت کلیه دارایی هایش را بفروشد و بدهی‌هایش را نیز پرداخت کند، این مقدار سرمایه برایش باقی میماند که بین سهامدارانش تقسیم کند.

در واقع این بدترین سناریو برای یک شرکت است که در صورت انحلال و ورشکستگی دچارش میشود.

برای مشاهده این فاکتور باید به ترازنامه شرکت در سایت کدال مراجعه کنید (اگر نمی‌دانید سایت کدال چیست مقاله معرفی سایت کدال را مطالعه کنید).

برای دسترسی به ترازنامه یک شرکت به سایت کدال مراجعه کرده و نماد مورد نظر را در قسمت مربوطه سرچ کنید (تصویر زیر).

جستجوی نماد در کدال

سپس آخرین اطلاعیه شرکت با عنوان “صورتهای مالی میاندوره ای” را پیدا کنید و روی آن کلیک کنید (تصویر زیر).

صورتهای مالی میاندوره ای

در صفحه‌ای که باز میشود، ترازنامه را انتخاب کنید (تصویر زیر).

ترازنامه شرکت در کدال

در پایین صفحه می‌توانید جمع حقوق صاحبان سهام را مشاهده کنید.

جمع حقوق صاحبان سهم
جمع حقوق صاحبان سهام در ترازنامه یک شرکت

هر چقدر اختلاف بین ارزش بازار و جمع حقوق صاحبان سهام کمتر باشد (در شرایط عادی)، این سهم موقعیت بهتری برای خرید دارد. اگر سهمی ارزش بازار کمتری از جمع حقوق صاحبان سهام داشته باشد، در شرایط عادی واقعا برای خرید ریسکی ندارد. البته بیشتر بودن ارزش بازار دلیلی بر ریسک داشتن خرید یک سهم نیست. معمولا ارزش بازار، آینه انتظارات سهامداران از آینده یک شرکت بورسی است.

اما می‌توانید از ترفند ذکر شده برای مقایسه شرکت‌هایی که روند سودآوری مشابهی دارن استفاده کنید تا گزینه بهتری رو پیدا کنید.

سهمی را بخرید که قیمتش اختلاف زیادی با ناو آن دارد

اگر به دنبال فرصت‌های خوبی در شرکت‌های سرمایه گذاری و هولدینگ‌ها هستید، محاسبه ناو NAV سهم میتواند بهترین گزینه ‌ها را در پیش روی شما قرار دهد.

در قسمت قبلی دیدیم که با مقایسه ارزش بازار و جمع حقوق صاحبان سهم میتوانیم فرصت‌های خوبی را شناسایی کنیم، اما این ترفند برای شرکت‌های سرمایه گذاری که پرتفوی بورسی و غیر بورسی زیادی دارند و در واقع دارایی آنها بیشتر سهام است چندان کاربرد ندارد، چراکه در محاسبه جمع حقوق صاحبان سهام این شرکتها قیمت روز سهام آنها در نظر گرفته نمی‌شود بلکه تنها به قیمت خرید توجه شده است.

برای این گونه شرکت‌ها بهتر است از را محاسبه ناو آنها ارزش ذاتی آنها را محاسبه کنید. اگر قیمت یک سهم کمتر از 60 درصد ناوش در حال معامله بود، با احتمال زیاد فرصت خوبی برای خرید آن سهم است. بنابراین میتوانید با محاسبه ناو یک شرکت سرمایه گذاری و مقایسه آن با ناو سهم به فرصت‌های خوبی دست پیدا کنید.

آموزش گام به گام تحلیل بنیادی برای انتخاب سهم مناسب

برای دانلود کتاب آموزش گام به گام تحلیل بنیادی روی لینک زیر کلیک کنید.

آیا میخواهید در بورس به موفقیت برسید؟ آیا نمیدانید چگونه یک سهم را از منظر بنیادی تحلیل کنید؟ نبود منبع آموزشی مناسب در زمینه تحلیل بنیادی انگیزه ای شد تا در یک کتاب آموزشی به زبانی کاملا ساده و کاربردی، به کمک تصاویر گویا و آموزش گام به گام، روش انتخاب یک سهم را بر اساس نکات بنیادی آموزش داده ایم. قطعا این روش آموزشی را در هیچ کجا پیدا نخواهید کرد! این کتاب الکترونیکی را به تمام کسانی که می خواهند در بازار بورس به موفقیت مستمر برسند توصیه میکنیم .

خرید و دانلود کتاب (قیمت با تخفیف: 45 هزار تومان)

سهمی را بخرید که فرزندش مورد توجه بازار است!

در بازار سهام، شرکت‌های بورسی مختلف به هم وابسته هستند و به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم با یکدیگر ارتباط دارند و یک سرمایه گذار، هر چقدر بیشتر از این روابط مطلع باشد، فرصت‌های بیشتری رو برای کسب سود بدست می‌آورد. از طرفی شما همیشه باید سهم‌های مختلف را با هم مقایسه کنید و از خودتان بپرسید که آیا فرصت بهتری در نمادهای مشابه وجود دارد یا خیر.

بنابراین مقایسه و پیدا کردن روابط بین سهام‌ها میتواند در بدست آوردن فرصت های خوب بازار به شما کمک کند.

رابطه مادر فرزندی بین سهام‌ها

یکی از روابط مهم در بین سهام‌های مختلف، رابطه مادر فرزندی است! یعنی بعضی از شرکت‌های بورسی، مادر بعضی دیگه هستند، سهامدارای عمده ای که مالک بخش زیادی از یک شرکت دیگرند. شما از این رابطه میتوانید برای پیدا کردن فرصت‌های خوبی در بازار استفاده کنید که ممکن است از دید بازار مخفی باشد.

بنابراین در جواب سوال مبنی بر این که چه سهمی بخریم، ما می‌گوییم سهمی بخرید که فرزندش مورد توجه بازار قرار گرفته است. دیر یا زود بازار متوجه مادر این سهم خواهد شد!

یک مثال برای نمونه 👈 در شب 20 اسفند 98 در بحبوحه شیوع ویروس کرونا، خبری منتشر شد مبنی بر اینکه شرکت داروسازی ابوریحان (دابور) در مسیر دستیابی به داروی کرونا قرار گرفته است و فردای آن خبر از همان تایم ابتدایی بازار، نماد دابور صف خرید میلیونی را تجربه کرد در حالی که در روز قبلش با صف فروش بسته شده بود. شما اگر قصد خرید دابور را داشتید و موفق نشدید ان را در صف خرید بخرید، می‌ توانستید مادر این سهم را بخرید😁. شرکت داروپخش ( با نماد وپخش) مادر شرکت دابور است (مالک هشتاد و چهار درصد دابور) و اول صبح همان روز وپخش را در قیمت پایین می‌توانستید بخرید.

اگر قرار باشد در نماد دابور (سهام فرزند) اتفاق خاصی بیافتد، خوب طبیعتا این تاثیر بر روی مالک و مادر این شرکت نیز اتفاق خواهد افتاد. این فقط یک مثال بود. درباره روابط بین سهم ها و مقایسه آنها مطالب به اندازه یک کتاب است که دستبابی بر انها نیازمند مطالعه و تجربه است. بسیاری از شرکت‌های بورسی گنج‌هایی در دلشان دارند که فقط با سماجت درمطالعه پرتفوی‌های بورسی و غیر بورسی آنها می‌توانید از آنها اطلاع پیدا کنید.

چه سهمی بخریم، سهامی که P/E پایینی دارد

خوب تا به اینجا سه روش بالا برای خرید یک سهم بر اساس مسائلی بود که سود شرکت به طور مستقیم در تصمیم ما دخالتی نداشت. اما یکی از ملاک های مهم در سرمایه گذاری بر روی یک سهم، توجه به سودآوری و روند آن است. به همین دلیل بسیاری از تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه دوست دارند که شرکت را بر مبنای صورت حساب درآمدش ارزش‌ گذاری کنند. یکی از شاخص‌های مورد استفاده در این راه، نسبت قیمت به درآمد یا همان نسبت (P/E) می‌باشد. این فاکتور نشان دهنده آن است که قیمت سهم چند برابر میزان سود شرکت است.

در واقع شما با این فاکتور به راحتی میتوانید بفهمید که در پایان سال قرار است چند درصد از سرمایه ای که برای خرید سهم صرف کرده را به صورت سود دریافت کنید. آیا میپرسید چه سهمی بخرم؟ ما می‌گوییم سهمی را بخرید که نسبت P/E پایینی (در حدود 5 و 6) داشته باشد در عین حالی که روند سودآوری سالیانه آن مثبت باشد.

یعنی هرسال سود سهام آن بیشتر شده باشد. اما در این بین نکات ریزی وجود دارد که پیشنهاد میکنم حتما مقاله نسبت P/E در بورس چیست و همچنین سود عملیلتی و اهمیت آن در تحلیل بنیادی را مطالعه کنید تا بتوانید به کمک این روش سهام‌های مناسب خرید را پیدا کنید.

سهمی را بخرید که استراتژی‌های معاملاتی تکنیکالی سیگنال خریدش را صادر کرده‌اند

به جمله بالا توجه کنید. چهار روش گفته شده در قسمت‌های قبلی بر اساس مسائل بنیادی استوار بودند در حالی که بسیاری از معامله گرها در بازار سهام، بدون توجه به موارد بنیادی اقدام به خرید و فروش سهام می‌کنند و به موفقیت هم رسیده‌اند.

در واقع اگر می‌خواهید همیشه بدانید چه سهمی بخرید، میتوانید یک استراتژی معاملاتی که بر اساس متدهای تحلیل تکنیکال طراحی شده است را برای خود انتخاب کنید و هر سهمی را که استراتژی شما سیگنال خریدش را صادر کرد، بخرید. به همین سادگی! اما در این مسیر نکات مختلفی وجود دارد که کار را کمی پیچیده میکند. برای اطلاعات بیشتر مقاله بهترین استراتژی معاملاتی بر اساس اندیکاتورها را مطالعه کنید.

چه سهمی نخریم؟!

بسیاری از افراد مبتدی به دنبال پاسخ این سوال می‌گردند که چه سهمی بخریم و چگونه یک سهم مناسب را پیدا کنیم. اما برای این افراد گاهی بهتر است سوال را اینگونه مطرح شود: چه سهمی را نخریم؟

علت آن این است که در واقع سودی که نخریدن یک سهم بد دارد بیشتر از خرید یک سهم خوب است.

اما چه سهمی را نخریم؟

  • سهمی که بیش از دو برابر میانگین بازار رشد کرده است
  • سهمی که تبلیغات زیادی برای آن میشود
  • سهمی که روند نزولی دارد
  • سهمی که حمایت معتبری را از دست داده است
  • سهمی که در مقاومت معتبری قرار دارد
  • سهمی که روند سودآوری آن منفی است
  • سهمی که قیمتش از ارزش ذاتی آن بسیار بیشتر است

اگر مبتدی هستید و اطلاعات کافی ندارید، از خرید سهامی که در یکی از موقعیت‌های بالا است صرف نظر کنید. توجه کنید خرید یک سهم خوب در نقطه بد هم میتواند ضررهای زیادی را به شما وارد کند.

در انتها پیشنهاد میکنم حتما صفحه سهم شناس در اینستاگرام (به نشانی sahmshenas) را دنبال کنید. مطالب آموزشی مهمی را در آنجا بیان میکنیم که میتواند در خرید یک سهم مناسب به شما کمک شایانی کند و روز به روز به صندوقچه دانش شما بیافزاید.

آموزش گام به گام تابلوخوانی پیشرفته در بورس

برای دانلود کتاب آموزش گام به گام تابلوخوانی پیشرفته روی لینک زیر کلیک کنید.

تابلوخوانی در کنار تحلیل بنیادی و تکنیکال، بعد سوم بورس است. همه چیز در تابلوی معاملات سهم وجود دارد، اطلاعاتی که شاید در نگاه اول کسی متوجه آنها نشود اما با یادگیری تکنیک های تابلو خوانی و بازار خوانی می توانید به اطلاعات زیادی دست پیدا کنید و بر این اساس معاملات پر سودتری داشته باشید. در کتاب آموزش تابلو خوانی پیشرفته به مطالبی خواهیم پرداخت که در هیچ کلاس یا کتابی به شما آموزش نمی دهند. تکنیک هایی که حاصل سالها تجربه در بازار سرمایه است.

خرید و دانلود کتاب (قیمت با تخفیف: 39 هزار تومان)

پیشنهاد می‌کنیم این مطالب را نیز بخوانید

دیدگاه خود را بیان کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پکیج آموزش معاملات 90 درصدی

برای مشاهده توضیحات بیشتر، خرید و دانلود پکیج، روی لینک زیر کلیک کنید.

مشاهده پکیج آموزشی