در این مقاله قصد داریم اندیکاتور MFI را به صورت کامل و جامع معرفی کرده و روش استفاده از آن را به شما آموزش دهیم. اندیکاتور حجمی MFI یکی از اندیکاتورهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال است.
اگر با اندیکاتور RSI آشنا هستید و قبلا با آن کار کردهاید، کار با MFI نیز برای شما بسیار ساده خواهد بود.
آموزش گام به گام تحلیل بنیادی برای انتخاب سهم مناسب
برای دانلود کتاب آموزش گام به گام تحلیل بنیادی روی لینک زیر کلیک کنید.
آیا میخواهید در بورس به موفقیت برسید؟ آیا نمیدانید چگونه یک سهم را از منظر بنیادی تحلیل کنید؟ نبود منبع آموزشی مناسب در زمینه تحلیل بنیادی انگیزه ای شد تا در یک کتاب آموزشی به زبانی کاملا ساده و کاربردی، به کمک تصاویر گویا و آموزش گام به گام، روش انتخاب یک سهم را بر اساس نکات بنیادی آموزش داده ایم. قطعا این روش آموزشی را در هیچ کجا پیدا نخواهید کرد! این کتاب الکترونیکی را به تمام کسانی که می خواهند در بازار بورس به موفقیت مستمر برسند توصیه میکنیم .
خرید و دانلود کتاب (قیمت با تخفیف: 45 هزار تومان)اندیکاتور MFI در حقیقت همان RSI است که حجم معاملات نیز در محاسبه آن تاثیر گذار است در حالی که در RSI محاسبات فقط بر اساس قیمت صورت میگیرد و حجم در آن دخالتی ندارد. اندیکاتور MFI را میتوان به عنوان یک نوسانگر شناخت که به شکل یک خط در محدوده بین اعداد 0 تا 100 نوسان میکند.
برای مثال، در نمودار زیر میتوانید مقادیر MFI و کندلهای قیمتی را مشاهده کنید. همانطور که میبینید، جایی که اندیکاتور MFI به حد بالای 80 رسیده محدوده اشباع خرید بوده و روند قیمتی نزولی شده است و همچنین، جایی که اندیکاتور MFI به زیر 20 رسیده روند قیمتی معکوس و صعودی شده است.
روی تصویر زیر اسکرول نمایید تا بتوانید رفتار اندیکاتور را در وضعیتهای مختلف مشاهده کنید.
زمانی که اندیکاتور MFI به محدودهی بالای خود میرسد، یعنی خرید هیجانی در حال اتفاق افتادن است و سهم مورد نظر بیش از حد خریداری شده و امکان بازگشت به قیمتهای پایینتر وجود دارد. همچنین، زمانی که اندیکاتور به محدودهی پایینی خود برسد، یعنی فروش هیجانی صورت گرفته و امکان بازگشت روند و صعود قیمت هست.
این اندیکاتور توسط اشخاصی با نامهای Gene Quong و Avrum Soudack ساخته شده است.
نکات مهم اندیکاتور MFI
این اندیکاتور به طول معمول دادههای 14 دوره گذشته را برای محاسبات خود در نظر میگیرد. این 14 دوره بستگی به تایمفریم تنظیم شده توسط شما دارد. برای مثال، 14 دقیقه گذشته، 14 ساعت گذشته یا 14 روز گذشته. همچنین اجباری به استفاده از عدد 14 نیست و شما میتوانید هر عددی را که تمایل دارید بجای 14 استفاده کنید، اما تجربیات ثابت کرده این عدد، مناسبترین حالت برای این اندیکاتور است.
مقادیر بالای 80 در اندیکاتور MFI نشان دهنده خرید هیجانی و احتمال بازگشت روند است، همچنین مقادیر زیر 20 نشان دهنده فروش هیجانی است و حجم زیادی در بازار به فروش رفته و احتمال به وجود آمدن حجم در بین خریداران بالاست.
به خاطر داشته باشید مقادیر بالای 80 یا زیر 20 الزاما نشان دهنده بازگشت روند نیست. ممکن است حتی زمانی که MFI به مقدار 100 برسد همچنان باز هم روند صعودی باشد و قیمت بالاتر هم معامله شود و برعکس، زمانی که MFI به صفر رسیده باشد همچنان روند نزولی باشد. اینگونه موارد معمولا به اخبار دنیا، هیجانات ناشی از جنگ، ریزش ارزش یک محصول در دنیا، مشکلات کلان و اقتصادی کشورها و دیگر مسائل بستگی دارد و خارج از قدرت تشخیص این اندیکاتور است. به صورت کلی این اندیکاتور با توجه به دوره زمانی که تعیین کردید (برای مثال 14) قیمتها و حجم معاملات را بررسی کرده و به شما مقادیری را نشان خواهد داد.
به واگرایی در اندیکاتور MFI دقت کنید. زمانی که واگرایی به وجود بیاید، میتوانید از آن استفاده کرده و پیشبینی روند را به درستی انجام دهید. به عنوان مثال، زمانی که اندیکاتور MFI صعودی است ولی قیمت نزولی (یا ثابت)، به احتمال بسیار زیاد قیمت روند صعودی خود را آغاز خواهد کرد.
نحوه محاسبه اندیکاتور MFI
برای شناخت دقیقتر نحوه کار این اندیکاتور، فرمول مورد استفاده و مدل محاسبات این اندیکاتور را شرح خواهیم داد.
ما در تیم سهم شناس، همین فرمولها را به صورت ترجمه فارسی برای شما آماده کردیم:
بیایید کمی نحوه کار با این فرمولها را بررسی کنیم.
اگر قصد دارید به صورت دستی MFI را محاسبه کنید، باید طبق مراحل زیر این کار را انجام دهید.
مرحله 1: محاسبه قیمت معمولی
در این مرحله، شما باید قیمت معمولی سهم را محاسبه کنید. به این منظور، بالاترین قیمت (High)، پایینترین قیمت (Low) و قیمت بسته شدن (Close) را تقسیم بر عدد 3 کرده و این کار را برای تک تک 14 دوره انجام دهید.
مرحله 2: محاسبه جریان پول خام
در این مرحله، باید قیمت معمولی که در قسمت قبل بدست آوردید را ضرب در حجم همان دوره (روز، دقیقه، ساعت و یا …) کنید (برای هر دوره، حجم مربوط به آن را ضرب در قیمت معمولی آن دوره کنید).
مرحله 3: محاسبه نسبت جریان پول
در این مرحله، 14 دوره زمانی با جریان پول مثبت بدست آمده را تقسیم بر 14 دوره زمانی با جریان پول منفی بدست آمده کنید.
جریان پول مثبت یعنی زمانی که قیمت معمولی در آن دوره، بیشتر از دوره قبل است. یا به بیانی سادهتر، قیمت معمول (Typical Price) در آن روز (دقیقه، ثانیه یا هر دوره زمانی مورد استفاده) بالاتر از قیمت معمول روز قبل باشد.
جریان پول منفی هم دقیقا مشابه آن، یعنی قیمت معمولی (Typical Price) پایینتر از دوره قبلی خود باشد.
پس از بدست آمدن جریان پول مثبت و جریان پول منفی، مقدار جریان پول مثبت را تقسیم بر منفی میکنیم.
مرحله 4: محاسبه اندیکاتور MFI
در این مرحله، محاسبه را به شکلی که در عکس گفته شد انجام میدهیم. یعنی عدد 100 را تقسیم بر (1 + نسبت جریان پول) کرده و حاصل را از 100 کم میکنیم.
به این ترتیب، مقدار MFI بدست خواهد آمد.
تفاوت میان اندیکاتور RSI و اندیکاتور MFI
همانطور که گفته شد، تفاوت میان اندیکاتورهای RSI و MFI در موضوع بکارگیری حجم معاملات است.
در اندیکاتور RSI حجم معاملات در نظر گرفته نمیشود. در حالی که در اندیکاتور MFI حجم نیز برای انجام محاسبات استفاده میشود.
بنابراین، میتوان گفت اندیکاتور MFI نتایج مناسبتری برای انتخاب نقاط ورود و خروج را نسبت به اندیکاتور RSI به ما خواهد داد.
جمع بندی
اندیکاتور MFI به صورت کلی اندیکاتوری مناسبتر از RSI برای انجام معاملات و نوسانگیری در بورس است. در صورتی که قصد نوسانگیریهای کوتاه مدت را دارید، میتوانید از این اندیکاتور استفاده نموده و نقاط مناسب ورود و خروج را تشخیص دهید.
MFI یکی از اندیکاتورهای پرکاربرد در بررسی مناطق اشباع خرید و فروش است که بسیاری از تحلیلگران فنی از آن استفاده میکنند.
همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله اندیکاتور DPO و اندیکاتور الیگیتور را مطالعه کنید که میتواند به شما کمک زیادی در معاملات بورس نماید.
این اندیکاتور نیز مانند دیگر اندیکاتورها، دارای استراتژیها و روشهای معاملاتی زیادی است که ما در تیم سهمشناس به زودی کتابی را تحت عنوان استراتژیهای معاملاتی با اندیکاتور MFI برای شما عزیزان آماده خواهیم نمود و در همین صفحه قرار خواهیم داد.
سلام سپاس عالی توضیح دادید
ممنون از حسن نظرتون