در تحلیل تکنیکال از انواع نمودار قیمت استفاده میشود. نمودارهای خطی، شمعی (کندلی) و میلهای از معروفترین نمودارهای قیمتی هستند که احتمالا با آنها آشنا هستید. اما در این مقاله قصد داریم نوع دیگری از نمودارها به نام نمودار هیکن آشی (Heikin Ashi) را به شما معرفی کنیم که احتمالا کمتر با ان آشنا هستید. به دوستداران تحلیل تکنیکال بورس توصیه میکنیم این مقاله را از دست ندهند. همچنین در این مقاله به بررسی الگوهای هیکن آشی و استراتژی معامله با هیکن اشی خواهیم پرداخت.
نمودار هیکن آشی چیست؟
عبارت هیکن آشی در واقع یک عبارت ژاپنی به معنای «کندل میانگین» است. احتمالا حدس میزنید که کندلها در نمودار هیکن آشی به نوعی با میانگین کندلهای قبل سر و کار دارد. این حدس کاملا درست. نمودار هیکن آشی چیز عجیب غریبی نیست. این نمودار از همان نمودار کندل استیکی معروف مشتق شده است. اگر با نمودارهای کندلی (شمعی) آشنا هستید، درک نمودار هیکن آشی برای شما سخت نخواهد بود. برای اشنایی با کندلها و نمودار کندلی مقاله آموزش صفر تا صد الگوهای کندلی را مطالعه کنید.
فرمول محاسبه کندلها در نمودار هیکن آشی
همان طور که میدانید هر کندل (چه در نمودار کندلی چه در هیکن آشی) از 4 قیمت باز شدن (Open)، بسته شدن (Close)، بالاترین قیمت (High) و پایینترین قیمت (Low) تشکیل شده است. برای درک بهتره نمودار هیکن آشی قبل از هر چیز باید با نحوهی محاسبهی این 4 قیمت در کندلهای این نمودار آشنا شوید. بعد از آن به تفاوت ایجاد شده در ترسیم کندلها در نمودار هیکن آشی نسبت به نمودار کندلی خواهیم پرداخت. چیز پیچیدهای نیست، به محاسبات زیر دقت کنید:
قیمت باز شدن کندل
در نمودار هیکن اشی قیمت آغازین (قیمت باز شدن کندل) یا همان Open به صورت زیر محاسبه میشود:
اوپن = (اوپن کندل قبل + کلوز کندل قبل) تقسیم بر ۲
بالاترین قیمت کندل
بالاترین قیمت یا همان High در کندلهای هیکن آشی به صورت زیر محاسبه میشود:
های = بیشترین قیمت در بین سه قیمت های، اوپن یا کلوز به عنوانِ قیمتِ های کندل ثبت میشود
پایینترین قیمت کندل
پایینترین قیمت یا همان Low در نمودار هیکن اشی به صورت زیر محاسبه میشود:
لو: کمترین قیمت در بین سه قیمت لو، اوپن یا کلوز به عنوان لو در کندل ثبت میشود
.قیمت بسته شدن
قیمت پایانی (قیمت بسته شدن) یا همان Close نیز به صورت زیر محاسبه خواهد شد:
قیمت کلوز: (اوپن + های + لو + کلوز) تقسیم بر ۴
تفاوت نمودار هیکن آشی و نمودار شمعی
خوب با این تفاسیر و محاسبات بالا، اجازه بدهید ببینیم چه تفاوتهایی در نمودار هیکن آشی و نمودار کندلی معمولی اتفاق میافتد. تصویر زیر نمودار هیکن آشی را نشان میدهد.
اگر به قیمت باز شدن کندل آخر توجه کنید، متوجه میشوید این قیمت (1037) در وسط بدنه کندل قبلی است. یعنی میانگین قیمت باز و بسته شدن کندل قبلی. کندل قبلی در 1041 باز شده و در 1034 بسته شده است. بنابراین در نمودار هیکن آشی هر کندل دقیقا از وسط بدنه کندل قبلی باز میشود. به تصویر زیر نگاه کنید تا این موضوع را متوجه شوید.
قیمت اوپن هر کندل وسط بدنه کندل قبلی است. توجه کنید با این تفسیر ممکن است در روز جاری اصلا قیمت آن محدوده را ندیده باشد ولی کندل در آن قیمت باز میشود! به عبارتی اوپن کندل تنها وابسته به کندل روز قبل است. یعنی کندل ها در نمودار هیکن اشی قیمتهای واقعی را الزاما نشان نمیدهد. به تصویر اول نگاه کنید، حال همان چارت را با حالت نمودار کندلی معمولی در زیر مقایسه کنید:
همان طور که در تصویر بالا میبینید، در نمودار معمولی، کندل آخر اصلا قیمت 1037 را به خود ندیده است اما در نمودار هیکن اشی کندل اخر در قیمت 1037 باز شده است. بنابراین به طور کلی قیمت اوپن در کندلهای نمودار هیکن اشی قیمت واقعی نیستند و به کندل قبل بستگی دارد، همین نکته مهمترین تفاوت نمودار کندلی معمولی و هیکن اشی است. بالاترین و پایین ترین قیمت در کندلهای هیکن اشی تعریف سادهای دارند و باز هم با توجه به قیمت اوپن ممکن است قیمتهای واقعی را نشان ندهد.
اما قیمت بسته شدن کندلها در هیکن اشی میانگینی از 4 قیمت واقعی (باز، بسته، بیشترین و کمترین قیمت) در نمودار کندلی معمولی است. به عبارتی محاسباتی که برای قیمت کلوز انجام میگیرد بر اساس قیمتهای واقعی است.
با همه این داستانها میتوان گفت نمودار هیکن اشی وضوح و دید بهتری از روند تغییرات قیمت را به ما میدهد. چرا که هر کندل را به کندل قبل مرتبط میکند و نمودار نرمتری را نسبت به نمودار کندلی معمولی ارائه میکند.
استراتژی معامله با نمودار هیکن اشی
شما دقیقا باید با نمودار هیکن آشی رفتار مشابه نمودار کندل استیک سنتی را داشته باشید، با این تفاوت که کار شما کمی سادهتر است برای تشخیص روند حرکت قیمت. چرا که در نمودار شمع هیکن آشی، هیچ شکاف قیمتی دیده نمیشود؛ زیرا محاسبهی کندلها به گونهای است که نموداری نرم و بدون شکستگی زیاد و گپهای قیمتی ارائه میکند. توجه کنید کندل سبزی که در نمودار هیکن اشی سایه پایین ندارد نشان دهنده روند صعودی قوی و کندل قرمزی که سایه بالایی ندارد نشانگر روند نزولی قوی است.
الگوهای سنتی کندل استیک چندان در این نمودار کارایی ندارد. اگر به دنبال الگوهای چند کندلی هستید نمودار کندلی سنتی برای شما مناسب تر است. اما برای تحلیل تکنیکال تفاوت چندانی ندارد که تحلیل بر روی کدام نمودار انجام شود. تحلیلهای تکنیکی بر روی هر دو نمودار کندلی سنتی و هیکن آشی نتایج یکسانی دارد.
به تفاوت نمودار هیکن اشی و نمودار کندلی معمولی در تصاویر زیر توجه کنید.
نمودار هیکن آشی در رهاورد
برای دسترسی به نمودار هیکن اشی نمادهای بورس ایران، سادهترین راه استفاده از سایت رهاورد rahavard365.com و پلتفرم تحلیلی این سایت است. برای فراخوانی نمودار هیکن اشی به بالای چارت مراجعه کنید و از قسمت نمودارها Heikin Ashi را انتخاب کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله به معرفی نمودار هیکن اشی پرداختیم. مطالب مهمی را که میتوان از خلال این مقاله نتیجه گیری کرد به شرح زیر است:
- کندلها در نمودار هیکن اشی منعکس کننده قیمتهای واقعی نیستند.
- الگوهای کندلی در نمودار سنتی در نمودار هیکن اشی اعتبار ندارد.
- نمودار هیکن آشی نسبت به نمودار کندلی معمولی بسیار نرم تر و یکدستتر است و برای تشخیص روند حرکات قیمت مناسبتر است.
- نتایج تحلیل فنی بر روی چارت هیکن آشی تفاوتی با نمودار کندلی معمولی ندارد.
- نمودار هیکن آشی وضوح بهتری از روند حرکت به ما ارائه میکند (با جزئیات کمتر) ولی نمودار معمولی این وضوح را ندارد ولی جزئیات بیشتری را نشان میدهد.
احسنت درود 👌🌹
ممنون
سلام آقا خب کمترین قیمت بین لو و …. که لو میشه و یا بیشترین قیمت ….
اینکه محاسبه نمیخاد؟؟
پس منظورتون برا محاسبه بیشترین و کمترین قیمت چیه؟
عالی توضیح دادید سپاس
عالی بود ممنون