سرمایه گذاری بلند مدت در بورس

بسیاری از اساتید بورسی و کسانی که در زمینه سرمایه گذاری در بازار سرمایه دستی بر آتش دارند، به افراد مبتدی توصیه میکنند که به فکر سرمایه گذاری بلند مدت در بورس باشند و به دنبال سودهای کوتاه مدت یا نوسانگیری نباشند.

آموزش گام به گام تحلیل بنیادی برای انتخاب سهم مناسب

برای دانلود کتاب آموزش گام به گام تحلیل بنیادی روی لینک زیر کلیک کنید.

آیا میخواهید در بورس به موفقیت برسید؟ آیا نمیدانید چگونه یک سهم را از منظر بنیادی تحلیل کنید؟ نبود منبع آموزشی مناسب در زمینه تحلیل بنیادی انگیزه ای شد تا در یک کتاب آموزشی به زبانی کاملا ساده و کاربردی، به کمک تصاویر گویا و آموزش گام به گام، روش انتخاب یک سهم را بر اساس نکات بنیادی آموزش داده ایم. قطعا این روش آموزشی را در هیچ کجا پیدا نخواهید کرد! این کتاب الکترونیکی را به تمام کسانی که می خواهند در بازار بورس به موفقیت مستمر برسند توصیه میکنیم .

خرید و دانلود کتاب (قیمت با تخفیف: 45 هزار تومان)

این توصیه‌ها اگرچه به طور کلی درست است اما آنقدر به این نکته پا فشاری شده است که به غلط این تصور در بین افراد تازه وارد ایجاد شده است که هر سرمایه گذاری بلند مدتی میتواند در بورس با موفقیت همراه باشد!

در این مقاله به روش اصولی سرمایه گذاری بلند مدت در بورس خواهیم پرداخت و خواهیم دید که صرفا معامله‌ کردن با دید بلند مدت نمی‌تواند ضامن کسب سود مناسب در بورس باشد. همچنین خواهیم دید اگر دید بلند مدت در بورس داشته باشیم و سهامداری را یاد بگیریم چه سودهای شیرینی در انتظار ما خواهد بود. با ما همراه باشید.

سرمایه گذاری بلند مدت در بورس به چه معنی است؟

سرمایه گذاری بلند مدت در بورس یعنی خرید سهم، نگهداری آن برای مدت زمان زیاد و فروش آن با قیمت‌های بالاتر. به این ترتیب سرمایه گذار نسبت به رشد قیمت سهام خود کسب سود میکند. اینکه چه مدت باید سهم را نگه داشت تا یک سرمایه گذاری بلند مدت تلقی شود جای بحث زیادی دارد و در این باره بیشتر صحبت خواهیم کرد.

منظور از بلند مدت در بورس چیست؟

معمولا به سرمایه گذاری با دید بالای یک سال سرمایه گذاری بلند مدت گفته می‌شود. البته بسیاری از اساتید اعتقاد دارند سرمایه گذاری‌های بالای پنج سال سرمایه گذاری بلند مدت هستند. بنده به عنوان عضو تیم آموزشی سهم شناس به شما می‌گویم منظور از بلند مدت در بورس 10 سال است و اگر بتوانید این افق دید سرمایه‌گذاری را در خود تقویت کنید آینده‌ی پرسودی در انتظار شما است.

سرمایه گذاری کوتاه مدت و میان مدت چیست؟

معمولا خرید سهم با دید کمتر یک سال یک سرمایه گذاری میان مدت و با دید کمتر از یک ماه کوتاه مدت تلقی می‌شود. البته هیچ قانونی در این زمینه وجود ندارد و این توضیحات برای این است که بدانیم وقتی درمورد سرمایه گذاری بلند مدت در بورس صحبت میکنیم حدودا منظورمان چه بازه زمانی است.

سرمایه گذاری بلند مدت در بورس بهتر است یا کوتاه مدت؟

معمولا به افرادی که تازه وارد بورس اوراق بهادار شده‌اند توصیه میشود سرمایه گذاری بصورت بلند مدت برنامه ریزی شود. اما آیا در همه زمان‌ها میتوان بدون در نظر گرفتن شرایط مختلف این نسخه واحد را برای همه افراد پیچید؟ مطمعنا خیر. به مثال زیر توجه کنید:

در تصویر زیر نمودار نماد تعدیل شده نماد وپترو را در تایم فریم ماهانه مشاهده می‌کنید. قیمت این سهم در مرداد 1383 حدود 1100 تومان بوده است و بعد از آن با طی کردن یک روند نزولی طولانی مدت بعد از چیزی نزدیک 14 سال، در سال 1397 به قیمت‌های 300 تومان رسیده است و در طی 14 سال 75 درصد زیان نصیب سهامداران خود کرده است!

سرمایه گذاری بلند مدت
نمودار نماد وپترو از سال 1383 تا 1397

این مثال به خوبی نشان می‌دهد که چگونه یک سرمایه گذاری بلندمدت غیر اصولی در بورس می‌تواند ضرر و زیان سنگینی را برای یک سرمایه گذار به همراه داشته باشد. با این نرخ تورم که هر ساله در کشور وجود دارد، کسی که در سال 1383 سهم وپترو را خریداری کرده است و به دید بلند مدت سهامداری کرده است بعد از چند سال سرمایه‌اش عملا به کلی نابود شده است.

این مثال نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری بلند مدت در بازار سرمایه هم باید بر اساس اصول صحیح سرمایه گذاری صورت بگیرد تا بتوان به بازدهی آن امیدوار بود. در ادامه به اصول اصلی سرمایه گذاری بلند مدت در بورس خواهیم پرداخت.

اصول سرمایه گذاری بلند مدت در بورس

پیش از خرید سهم برای بلند مدت سعی کنید به نکات زیر توجه کنید.

اصل اول: توجه به کلیت بازار بورس

در اولین قدم، برای یک سرمایه گذاری بلند مدت موفق در بورس باید به کلیت بازار سهام در کشور نگاه کنید. باید با دوره‌های چند ساله‌ی صعود و نزول بازار بورس ایران آشنا باشید. برای مثال به نمودار شاخص کل بورس در 30 سال گذشته توجه کنید.

شاخص کل در 30 سال اخیر 2
نمودار شاخص کل بورس در 30 سال گذشته

دوره‌های فراز و فرود بورس در ایران در طی این سال‌ها به دوره‌های 8 ساله تقسیم بندی می‌شود که از قضا ارتباط نزدیکی با دوره‌های 8 ساله ریاست جمهوری در ایران دارد. تصویر بالا به خوبی گویای همه چیز است و نشان می‌دهد که معمولا با روی کار آمدن دولت‌های جدید، بازار بورس ایران موقتا در یک رکود نسبی قرار می‌گیرد و تقریبا دو الی سه سال بعد از آغاز کار دولت‌ها، بورس رونق گرفته و روند صعودی خود را تا انتهای دور دوم ریاست جمهوری ادامه می‌دهد.

البته این موضوع ممکن است در آینده صدق نکند اما توجه به این نکات کلی می‌تواند دید بهتری در سرمایه‌گذاری بلند مدت در بورس به ما بدهد.

رابطه قیمت دلار و بورس

یکی دیگر از عوامل مهم که در حرکت کلی بازار بورس ایران تاثیر گذار است قیمت دلار است. به تصویر زیر نگاه کنید:

رابطه قیمت دلار و بورس
مقایسه بازدهی دلار و شاخص کل بورس

در تصویر بالا دقت کنید که در شهریور 1397 قیمت دلار بعد از رشد 5 برابری خود به اوج رسیده بود، بورس ایران عملا هیچ رشدی نکرده بود (نقاط متناظر زمانی قرمز رنگ در تصویر بالا). آن تاریخ، زمان طلایی سرمایه گذاری بلند مدت در بورس بود. همان طور که می‌بینید دلار بعد از آن تاریخ در طی دو سال اخیر تقریبا درجا زده است ولی بورس رشد 10 برابری را تجربه کرده است.

در واقع رشد قیمت دلار معمولا محرک رشد بازار بورس در ایران است و همواره رشد بورس با کمی تاخیر نسبت به قیمت دلار اتفاق میافتد. این اتفاق چندین بار در طی دهه‌های گذشته اتفاق افتاده است و مثال بالا تنها یکی از این موارد است. بنابراین برای سرمایه‌گذاری بلند مدت در بورس توجه به این نکات نیز اهمیت زیادی دارد و آگاهی از این روابط می‌تواند تاثیر زیادی در بازدهی سرمایه گذاری افراد در بورس داشته باشد.

برای اطلاعات تکمیلی درباره رابطه بین قیمت دلار و بورس مقالات زیر را حتما مطالعه کنید.
بهترین زمان سرمایه گذاری در بورس
رابطه قیمت دلار و بورس

اما چرا باید حرکت کلی بازار را در سرمایه گذاری بلند مدت مد نظر قرار دهیم؟

علت این امر آن است که در دوره های رونق بورس، اگر انتخاب خوبی کرده باشیم سود سرشاری کسب خواهیم کرد و اگر انتخاب بدی کرده باشیم ضرر کمتری متحمل خواهیم شد. بر عکس این موضوع هم صادق است. در دوران رکود بازار اگر انتخاب بدی کرده باشیم ضرر زیادی خواهیم کرد و اگر انتخاب خوبی کرده باشیم شاید جو منفی بازار باعث شود بازدهی چندانی نداشته باشیم.

بنابراین مهم‌ترین اصل در سرمایه گذاری بلند مدت در بورس می‌تواند همین نکته باشد که آیا به طور کلی بورس برای چند سال آینده محل خوبی برای سرمایه گذاری خواهد بود؟

پاسخ نگارنده‌ی این مقاله در تاریخ انتشار این مقاله (مرداد 1399):
اگر این سوال را در ابتدای سال 1397 مطرح می‌کردید قطعا پاسخ بنده مثبت بود و با اطمینان بالایی آن را تایید می‌کردم. اما در حال حاضر باتوجه به نزدیک شدن به پایان دور دوم ریاست جمهوری دولت روحانی و همچنین رشد فزاینده بورس در دو سال اخیر، پاسخم برای دو الی سه سال آینده منفی است. این به معنی که رشد چشمگیری در دو الی سه سال آینده در بورس اتفاق نخواهد افتاد. این یک نظر و استراتژی شخصی است و نباید مبنای تصمیم گیری قرار بگیرد.

اصل دوم: استفاده از سرمایه‌ی مازاد برای سرمایه گذاری بلند مدت

همیشه تاکید می‌شود پولی وارد بورس کنید که مازاد نیاز شما باشد و در بازه زمانی مشخصی به آن نیاز نداشته باشید. بسیاری مواقع بر حسب شرایط گوناگون ممکن است سهام خوبی را در قیمت مناسبی بخرید اما موقتا سهم دچار آسیب و نزول موقتی شود. این موقتی بودن نسبی است و با توجه به افق سرمایه گذاری افراد مختلف متفاوت است. برای مثال اگر شما سهمی را با دید دو ساله خریده‌اید، وقفه ای دو ماهه در روند صعودی آن سهم یک وقفه موقتی تلقی خواهد شد و برای کسی که سهمی را خریده است که هفته بعد بفروشد، اگر چند روز سهم نزول کند او در تحلیل خود اشتباه کرده است و این نزول یک وقفه موقتی تلقی نمی‌شود!

وقتی سهام شرکتی را با دید بلند مدت انتخاب می‌کنید یعنی قبول دارید که تصمیم دیگری برای سرمایه خود ندارید و اگر در صورت نزول موقتی سهم مجبور نخواهید شد آن را بفروش برسانید. حال ممکن است شرایطی حاصل شود که در میان مدت و یا کوتاه مدت سهم به تارگت یا حد سود شما رسیده است، در این صورت می‌توانید با سود مناسبی از بازار خارج شوید و با اطمینان خاطر و ریسک کمتر حتی در کوتاه مدت از بازار خارج شد. پس همیشه با دید درازمدت برنامه ریزی کنید و در صورت لزوم در کوتاه مدت تصمیم به فروش بگیرید.

اصل سوم: خرید سهم با ارزش ذاتی بالا

سرمایه گذاری در بورس ریسک‌های مختلفی به همراه دارد. اما تمامی این خطرات و ریسک‌های بالقوه معمولا در صورت بالفعل شدن تاثیر بیشتری بر روی سهامی که ارزش ذاتی کمتری دارند می گذارد. بنابراین بازهم دید دراز مدت باعث می‌شود که سهام‌های با ارزش ذاتی بیشتر را انتخاب کنیم و از افت و خیزهای مقطعی آنها نگرانی نداشته باشیم. در این میان سهم‌های بنیادی، سودده و بزرگ بازار می‌توانند برای بلند مدت مناسب‌تر باشند.

برای بدست اوردن ارزش ذاتی سهام شرکت‌های مختلف باید با تحلیل بنیادی سهام آشنا باشید.
پیشنهاد میکنم حتما مقاله‌ی آموزش تحلیل بنیادی بورس برای مبتدیان را مطالعه کنید.

اگر حوصله‌ی مطالعه این مقاله‌ها را ندارید نگران نباشید، در انتهای این مقاله سهام بلندمدتی را معرفی کرده‌ایم.

اصل چهارم: آینده مهم است نه حال!

اصل آخر برای سرمایه گذاری بلند مدت در بازار سهام این است که باید به آینده‌ی شرکت نگاه کنیم نه وضعیت حال حاضر آن. اگر برگردیم به مثال وپترو که در ابتدای مقاله ذکر شد، در سال 1383 این سهم سود خوبی می‌ساخت و یکی از بهترین سهم‌ای بازار بود. وپترو یک شرکت سرمایه گذاری است که در واقع سهامدار شرکت‌های مختلفی در بورس است.

با گذشت چند سال (بعد از سال 1384) با زیان ده شدن زیر مجموعه‌های این شرکت مثل شرکت کربن ایران با نماد شکربن، این سهم نیز سودسازی خود را از دست داد و قیمت سهام ان به طبع کاهش یافت. علت زیانده شدن شرکت‌های زیر مجموعه وپترو (مثل شکربن) واردات محصولات این شرکت‌ها از کشور چین با قیمت بسیار کمتر بود.

در واقع این شرکت و شرکت‌های مشابه نتوانستند با کالای ارزان قیمت چینی رقابت کنند و البته نبود ساز و کاری برای حمایت از تولید داخل سبب شد شرکت کربن ایران (با نماد شکربن) و دیگر زیر مجموعه‌های وپترو نتوانند روی زانوی خود بایستند و زیانده شدن آنها سبب شد قیمت سهام این شرکت‌ها در طی چندین سال به شدت نزول کند.

بنابراین باید در وهله‌ی اول به آینده شرکت و صنعت مورد نظر توجه کرد و ببینید چه خطراتی صنعت و شرکت مورد نظر را تهدید می‌کند و یا چه طرح‌های توسعه در آنها وجود دارد که می‌تواند باعث سودآوری این شرکت‌ها در آینده شود. در بازار سهام، آینده مورد معامله قرار می‌گیرد نه حال، پس برای سرمایه گذاری بلند مدت در بورس، باید وضعیت آینده شرکت و صنعت مربوطه را پیش بینی کنید.

سهم‌های مناسب برای بلند مدت


وقتی می‌گوییم سرمایه گذاری بلند مدت در بورس بعضا گمان می‌کنند یک سال می‌شود بلند مدت! در تصویر زیر نمودار تعدیل شده نماد وسپه در تایم فریم هفتگی را مشاهده می‌کنید که از شهریور سال 89 تا شهریور 99 در طی 10 سال 547 برابر شده (می‌تونید خودتان این مطلب را بررسی کنید).

سهام مناسب برای بلند مدت
نمودار وسپه تعدیل شده در تایم فریم هفتگی

از آنجایی که شاخص‌های اقتصادی در ایران با قیمت پراید سنجیده می‌شود، قیمت پراید در سال 89 حدود 8 میلیون تومان بوده (بازم خودتان برید ببینید). اگر پول یک پراید را صرف خرید سهام نماد وسپه می‌کردید الان 4 میلیارد 376 میلیون تومان سرمایه داشتید! خودتان حساب کنید الان چند تا پراید می‌توانستید بخرید 😁.

اگر برای فرزانداتان می‌خواهید سرمایه گذاری خوبی انجام بدهید سهام شرکت‌های سرمایه گذاری و هولدینگ‌های سودده با پرتفوی قوی را بخرید و با دید 10 ساله نگهداری کنید. هر سال سود نقدی سهم را دریافت کنید و دوباره با آن سود به سهامتان اضافه کنید و در افزایش سرمایه‌ها شرکت کنید. مطمعن باشید ضرر نخواهید کرد.

چه سهم‌هایی بخریم؟

این روزها واژه “سهامداری” از یاد اهالی بازار رفته و همه “سهامباز” شدند. پیشنهاد می‌شود سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری سودده که در دل خود گنج‌های زیادی دارند را با دید 10 ساله خریداری و سهامداری کنید. تک سهم هم نشوید، سبدی از سهم‌هایی مثل وسپه، وتوشه، وصنا، وخارزم، تاپیکو، وصندوق، وپترو، فارس، وتوسم، وبانک، وامید، وبوعلی، پترول، وپخش، پردیس، وسبحان، وآوا، ومهان، اعتلا، وغدیر … تشکیل بدهید و با خیال راحت سهامداری کنید تا نتیجه‌ی صبر خود را ببینید. تصویر نمودار وسپه را که در بالا آورده‌ایم را قاب کنید و به دیوار اتاقتان نصب کنید.

البته که خرید همین سهم‌ها اگر باتوجه به انچه گفته شد در ابتدای دوره‌های رونق بورس صورت بگیرد بازدهی به مراتب بیشتری خواهید داشت و اگر در سقف‌ها و انتهای یک دوره رشد (مثل همین برهه از تاریخ) صورت گیرد بازدهی کمتری برای شما به همراه خواهد داشت. نقشه راه به طور کامل در این مقاله بیان شد، پیشنهاد میکنم یکبار دیگر از اول ان را مطالعه کنید.

آموزش گام به گام تابلوخوانی پیشرفته در بورس

برای دانلود کتاب آموزش گام به گام تابلوخوانی پیشرفته روی لینک زیر کلیک کنید.

تابلوخوانی در کنار تحلیل بنیادی و تکنیکال، بعد سوم بورس است. همه چیز در تابلوی معاملات سهم وجود دارد، اطلاعاتی که شاید در نگاه اول کسی متوجه آنها نشود اما با یادگیری تکنیک های تابلو خوانی و بازار خوانی می توانید به اطلاعات زیادی دست پیدا کنید و بر این اساس معاملات پر سودتری داشته باشید. در کتاب آموزش تابلو خوانی پیشرفته به مطالبی خواهیم پرداخت که در هیچ کلاس یا کتابی به شما آموزش نمی دهند. تکنیک هایی که حاصل سالها تجربه در بازار سرمایه است.

خرید و دانلود کتاب (قیمت با تخفیف: 39 هزار تومان)

پیشنهاد می‌کنیم این مطالب را نیز بخوانید
7 نظرات
  1. مسعود می گوید

    سلام. وسپه طی ده سال 576 برابر شده؟ بعید می دونم. نمودار تعدیل شده رو که نگاه کردم سال 89 حدود 30 تومان بوده که و سال 99 به 2000 تومان رسیده یعنی نهایتا 66 برابر شده.
    درباره وپترو و کسرا هم اعداد جور درنمیاد.
    یه نگاهی هم به bourse24.ir بندازین نظرتونو بگین. درصد بازدهی ده ساله تمام سهم ها رو زده که اونم فکر می کنم درست نباشه. مثلا سهام فولاد که حداقل صد برابر شده اونجا زده 1146% یعنی 11.5 برابر.
    اینارو که دیدم درباره وخارزم هم شک کردم که واقعا طلای بازار باشه.
    ممنون

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام، بعید میدونید؟! تصویر بالا رو با فوتوشاپ درست نکردیما 🙂
      نمودار تعدیل شده وسپه (تایم فریم هفتگی) در سایت رهاورد 365 هست
      بقیه تصاویر هم همین طور
      فکر میکنم شما توی 30 تومان اشتباه کردید، 30 ریال بوده نه 30 تومان

  2. مسعود می گوید

    سلام مجدد. منم امیدوارم مطالب شما درست باشه. اگه فتوشاپ بود جای سوال نداشت آقا مصطفی جان خخخ
    سایت سهامیاب حدود 300 ریال بوده سال 89
    به نظرم اونجا فقط افزایش سرمایه رو در نظر می گیره
    ولی درصورت اضافه کردن “افزایش سرمایه + سود نقدی” به نمودار شما می رسیم؛ چیزی که خودتون آخر مطلب گفتین:
    هر سال سود نقدی سهم را دریافت کنید و دوباره با آن سود به سهامتان اضافه کنید و در افزایش سرمایه‌ها شرکت کنید. مطمئن باشید ضرر نخواهید کرد.
    ممنون

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام، بله دقیقا، باید سود نقدی رو هم مد نظر قرار بدید، برای دیدن نمودار تعدیل شده (بر اساس افزایش سرمایه و سود نقدی) به سایت رهاورد مراجعه کنید. نمودار سهام یاب دقیق نیست.

  3. رسول می گوید

    و امروز در تیرماه 1400 کسی سهام وسپه شما رو 800 تومان هم نمیخرد. این است عاقبت سرمایه گذاری در ایران. فقط طلا، دلار و ارز دیجیتال.

    1. مصطفی دهقان می گوید

      :))))))))))))))

  4. علیرضا می گوید

    با سلام و تشکر از مقاله خوبتون آقای دهقان. شما واقعا به زبان ساده راه وارن بافت شدن رو فرمودید اما
    مشکل نداشتن صبره برای پیدا کردن سهم مناسب و حاضر به ریسک هم نیستیم. میشه از پولی که میخوایم طلا بخریم زمین بخریم یا هرچیزی برای سرمایه گذاری فقط 10 درصدشو به این کار اختصاص بدیم که آینده بچه هامون تضمین بشه. برای این کار کافیه بدونی با ماهی 100هزار که در بیمه عمر سرمایه گذاری میکنی بعد از 20 سال حقوق میلیاردی میدن با سود مرکبی که محاسبه میشه.

دیدگاه خود را بیان کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پکیج آموزش معاملات 90 درصدی

برای مشاهده توضیحات بیشتر، خرید و دانلود پکیج، روی لینک زیر کلیک کنید.

مشاهده پکیج آموزشی