برای آغاز معامله در بورس ابتدا باید ذهنیت معاملاتی مناسب داشته باشیم. در این مقاله سعی میکنیم مشخصههای یک ذهنیت معاملهگری درست را بیان کنیم. روانشناسی معامله در کنار داشتن استراتژی معاملاتی و مدیریت ریسک و سرمایه، میتواند تضمین کننده موفقیت در بازارهای مالی از جمله بازار بورس باشد. با ماهمراه باشید.
اهمیت روانشناسی معامله در موفقیت یک معاملهگر
در دنیای معامله گری Edge یا لبه معامله گری جایی هست که شانس موفقیت ما در معاملات کمی بالاتر از احتمال شکست است. یک لبه معاملاتی موفق از تلاقی سه شرطی تشکیل میشود که در شکل زیر می بینید.
🔶 استراتژی معاملاتی: همه روشهای تحلیلی که برای تحلیل سهام استفاده میشود اعم از تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، تابلوخوانی و … باید به یک سیستم یا استراتژی معاملاتی ختم شود، این استراتژی در واقع دلایل خرید یا فروش و علت معامله را برای ما مشخص میکند.
🔶 روانشناسی بازار و روانشناسی معامله: بدون احاطه بر موضوع روانشناسی بازار و روانشناسی معامله گری در پایبندی به استراتژی معاملاتی با مشکل مواجه خواهیم شد و احتمالا تحت تاثیر هیجانات بازار قرار خواهیم گرفت.
🔶 مدیریت ریسک و سرمایه: بخش سوم لبه معامله گری است که عدم توجه به آن میتواند بازدهی بلند مدت یک استراتژی معاملاتی را به شدت کاهش دهد و یا حتی منفی کند، اصول مدیریت ریسک و سرمایه است.
بنابراین احاطه بر روانشناسی ذهن معاملهگر برای موفقیت در بورس ضروری است. در ادامه به بررسی یک ذهن برتر در معاملهگری خواهیم پرداخت.
مسئولیت پذیری در قبال معاملات انجام شده
معامله یک فرایند شخصی است و یک معاملهگر حرفهای مسئولیت معاملات انجام شده خود را کاملا میپذیرد. باید بدانید مسئولیت سود و زیان با شماست، هیچ کس دیگر در این امر مسئول نیست. معمولا افراد مبتدی وقتی سودی در بازار به دست میآورند آن را به حساب دانش و تبحر خود میگذارند و زمانی که ضرر نصیب آنها میشود، این ضرر را متوجه عوامل بیرونی میدانند و عواملی مثل دولت، حقوقی، بازار و … را مقصر قلمداد میکنند.
تا زمانی که این ذهیت را داشته باشید نمیتوانید در معاملهگری پیشرفت کنید. چرا که از ضررهای خود درس نمیگیرید و از روش اشتباهی سود میکنید که در نهایت باید آن سود را به بازار پس دهید.
یک معاملهگر حرفهای وقتی ضرر میکند برمیگردد و به دنبال دلیل آن است تا دوباره اشتباه خودش را تکرار نکند. اما یک معاملهگر مبتدی فقط شکایت میکند و زمین و زمان را مقصر میداند غیر از خودش را! همچنین در بسیاری از مواقع سودی که یک معاملهگر مبتدی بدست میآورد کاملا تصادفی بوده است، ولی سرخوشی ناشی از سود اجازه تفکر به فرد را نمیدهد و او متوجه این قضیه نیست، این در حالی که ذهنیت یک معاملهگر برتر پیش از انکه از سود کردن خوشحال باشد، به دنبال دلیل آن سود بوده است تا بتواند آن را در آینده تکرار کند.
نقاط قوت و ضعف شما ربطی به معاملهگری ندارد!
نقاط ضعف و قوت شخصیت خود را به معامله گر بودنتان ربط ندهید. اگر شما فردی شجاع هستید، دلیل بر آن نمیشود که در معاملهگری شجاع باشید! اصولا دنیای معامله در بازارهای مالی مثل بورس، با دنیای شخصی شما هیچ ارتباطی ندارد.
🔶 چون صبح قبل از شروع معاملات صدقه دادهاید انتظار یک معامله موفق نداشته باشید!
🔶 چون هوش اجتماعی شما پایین است دلیل نمیشود حتما معامله گر بدی خواهید بود!
🔶 اگر فکر میکنید همیشه بد میآورید، این لزوما دلیل بر آن نیست که در معامله زیان کنید!
🔶 اگر در خرید و فروش ملک موفق بودهاید دلیل بر موفقیت شما در بورس نیست!
یک معاملهگر حرفهای ذهنیت کاملا متفاوتی نسبت به بازار دارد و نگرش او بر پایه تحلیل و اصول صحیح سرمایه گذاری است نه بر پایهی ویژگیهای شخصی خودش. در این زمینه مقاله 3 اصل طلایی سرمایه گذاری در بورس را مطالعه کنید.
ترس، طمع، خوشحالی و ناامیدی در معاملهگری جایی ندارد
احساسات و عواطف انسانی را از معامله دور کنید. همچنین خوشحالیتان را برای کارهای خوب دیگری که میکنید بگذارید و ترسهایتان را معطوف به ناراحتی عزیزانتان کنید. شوق در معامله باعث میشود رویاپردازی کنید و ترس موجب از دست رفتن فرصتهای مناسب میشود. بجای اینها سعی کنید معقول باشید، که این معقول بودن یعنی داشتن یک سیستم معاملاتی بر اساس روش تحلیلی مشخص و مدیریت سرمایه.
برای ورود یا خروج به معامله حتما به خاطر داشته باشید که شما روند ساز نیستد. یعنی تلاش نکنید روندها را با نوع خرید و استراتژی معاملاتی خودتان شکل بدهید بلکه همواره توجه کنید که بازار از همه بزرگ تر است. پس سعی کنید بجای روندسازی به روندیابی بپردازید. در روانشناسی معامله احساسات جایگاهی ندارد و این عقل و منطق است که برای شما ثروت به همراه خواهد داشت.
عالی! سپاس. 🌸🌸🌸🌸🙏🙏🙏🙏
خواهش میکنم