تحلیل نسبتی با اندیکاتور Ratio

تحلیل نسبتی چیست؟ احتمالا افرادی که به حوزه تحلیل تکنیکال بورس علاقه‌مند هستند کمتر با این مبحث آشنا هستند و این مقاله می‌تواند برای این دسته از افراد بسیار جالب باشد. در بسیاری از مواقع تحلیلگران به دنبال این مطلب هستند که روند حرکت قیمت و بازدهی دو سهم را نسبت به هم بسنجند (یا حرکت یک سهم را با شاخص کل یا شاخص صنعت مقایسه کنند). برای اینکار چند راه مختلف وجود دارد. اول از همه می‌توان چارت دو نمودار را روی هم انداخت و هم به لحاظ روند حرکت و هم به لحاظ بازدهی با هم مقایسه کرد و بررسی کرد که مثلا از فلان تاریخ، بازدهی دو نمودار چگونه بوده است. اما راه بهتر، ترسیم نمودار نسبیتی دو سهم برای تحلیل نسبتی آنها است که یکی از راه‌های مناسب برای این کار استفاده از اندیکاتور ratio است.

در این مقاله به طور کامل به بررسی این موضوعات خواهیم پرداخت. اگر به دنبال این هستید که روند حرکت قیمتی دو سهم را نسبت به هم بسنجید این مقاله به طور کامل و به صورت گام به گام پاسخ شما را خواهد داد. با ما همراه باشید.

مقایسه دو نمودار به لحاظ روند حرکت قیمتی و بازدهی

بسیاری پیش می‌آید که می‌خواهید روند حرکت قیمتی دو نماد بورسی یا بازدهی دو سهم را در بازه زمانی خاص با یکدیگر مقایسه کنید. توجه کنید این دو مقوله با هم متفاوت است. نرم افزارهای تحلیلی مختلفی این امکان را فراهم کرده‌اند که بهترین آنها پلتفرم تریدینگ ویو است.

پلتفرم تریدینگ ویو یک نرم افزار تحلیلی تحت وب است که به کاربران امکان انجام تحلیل تکنیکال را بر روی نمودار سهم می‌دهد. سایت‌های مختلفی در ایران خدمات و امکانات این پلتفرم را برای بورس ایران ارائه می‌دهند که بهترین آنها سایت رهاورد 365 است.

با مراجعه به این سایت و ساخت اکانت کاربری می‌توانید به نمودار پیشرفته سهام در قالب پلتفرم تریدینگ ویو دسترسی داشته باشد. همچنین پنل‌های کارگزاری نیز معمولا این خدمات را ارائه می‌دهند.

ما موضوع مقایسه نمودار دو نماد بورسی را چه به لحاظ حرکت قیمتی و چه به لحاظ بازدهی، قبلا در یک مقاله مفصل آموزش داده‌ایم. برای اطلاعات کامل در این زمینه مقاله چگونه نمودار دو نماد بورسی را با هم مقایسه کنیم را مطالعه کنید.

اما چیزی وجود دارد که بسیار جالب تر از مقایسه منحنی دو سهم در یک چارت است و آن نمودار نسبتی دو سهم است که در ادامه این مقاله به طور مفصل درباره آن صحبت خواهیم کرد.

تحلیل نسبتی چیست؟

تحلیل نسبتی یعنی تحلیل و مقایسه نمودار دو سهم نسبت به یکدیگر. بنابراین این مفهوم می‌تواند بسیار گسترده باشد. برای مثال مطلب بالا، یعنی مقایسه بازدهی دو نماد بورسی یک نوع تحلیل نسبتی است. اما چیزی که در مورد تحلیل نسبتی بولد شده است، بررسی نمودار نسبتی دو سهم است. به این معنی که به جای مقایسه دو نمودار از دو سهم، نسبت حرکت آنها را در قالب یک نمودار (یک منحنی) بررسی و تحلیل کنیم.

دیتای منحنی نسبتی دو سهم در واقع از تقسیم قیمت دو سهم مختلف بدست می‌آید. برای مثال هر نقطه از منحنی نسبتی دو نماد وتوسم و وسپه از تقسیم قیمت سهم وتوسم بر قیمت سهم وسپه بدست می آید. این قیمت می‌تواند قیمت بسته شدن این نمادها در هر تایم فریمی باشد.

آموزش ترسیم نمودار نسبتی دو سهم

در اینجا دو روش برای ترسیم منحنی نسبتی بین دو سهم آموزش داده می‌شود:

  • روش اول: استفاده از نرم افزار داینامیک تریدر
  • روش دوم: استفاده از اندیکاتور Ratio در تریدینگ ویو

روش اول: استفاده از نرم افزار داینامیک تریدر

برای ترسیم نمودار نسبتی دو سهم (یا یک سهم و شاخص) می‌توان از نرم افزارهای مختلفی استفاده کرد. نرم افزار دینامیک تریدر یکی از این نرم افزارها است. برای این منظور ابتدا از بر روی New Chart کلیک کنید سپس در پنجره‌ی نشان داده‌ شده ابتدا تیک Spreads, Ratio, and Products را فعال کرده (بخش 1) و بعد از آن گزینه Ratio را انتخاب کنید (بخش 2) و سپس در کادر پایین دو سهم را برای تحلیل نسبتی انتخاب کنید. سهمی که می‌خواهید در صورت کسر باشد را از قسمت Data files انتخاب و در فیلد 1 و سهمی که در مخرج کسر است در فیلد 2 قرار دهید.

تحلیل نسبتی در دینامیک تریدر

برای مثال منحنی زیر نسبت نمودار نماد خبهمن به نماد خودرو را نشان می‌دهد به طوری که خبهمن در صورت کسر قرار دارد و خودرو در مخرج کسر. به عبارتی این منحنی، نمودار قیمت خبهمن نسبت به قیمت خودرو است.

نمودار نسبتی خودرو به خساپا

روش دوم: استفاده از اندیکاتور Ratio در تریدینگ ویو

در پلتفرم تریدینگ ویو اندیکاتوری تحت عنوان Ratio وجود دارد که کار ترسیم منحنی نسبتی دو سهم را بسیار ساده کرده است. این امکان مخصوصا برای افرادی که با داینامیک ترید آشنا نیستند بسیار مفید است.

اندیکاتور مقایسه دو نمودار

برای این منظور ابتدا سهم مورد نظر خود را (سهمی که می‌خواهید در صورت کسر باشد) در پلتفرم تریدینگ ویو باز کنید. سپس از قسمت اندیکاتورها، اندیکاتور Ratio را انتخاب کنید. برای مثال میخواهیم منحنی نسبتی نماد وتوسم را نسبت به وسپه رسم کنیم. برای این منظور نمودار وتوسم را می‌آوریم و اندیکاتور Ratio را انتخاب می‌کنیم (تصویر زیر).

اندیکاتور ratio

با انتخاب این اندیکاتور پنجره‌ای برای شما باز می‌شود که باید در آنجا سهمی که قرار است نمودار وتوسم نسبت به آن رسم شود را سرچ کنید و آن را انتخاب کنید. در تصویر زیر ما نماد وسپه را انتخاب کرده‌ایم.

نمودار نسبتی دو سهم

سپس Apply را بزنید تا منحنی نسبتی دو نماد برای شما رسم شود. در تصویر زیر می‌بینید که در پایین چارت وتوسم، منحنی نسبتی دو سهم وتوسم و وسپه برای ما رسم شده است.

رسم نمودار نسبتی در تردیدنگ ویو
منحنی نسبتی وتوسم به وسپه

به همین سادگی می‌توانید نمودار نسبتی را بین تمامی نمادها و شاخص‌های بورسی رسم کنید. در واقع اندیکاتور Ratio همان منحنی نسبتی دو سهم است و این امکان فوق العاده تریدینگ ویو کار را برای ما بسیار ساده کرده است.

آموزش گام به گام تحلیل بنیادی برای انتخاب سهم مناسب

برای دانلود کتاب آموزش گام به گام تحلیل بنیادی روی لینک زیر کلیک کنید.

آیا میخواهید در بورس به موفقیت برسید؟ آیا نمیدانید چگونه یک سهم را از منظر بنیادی تحلیل کنید؟ نبود منبع آموزشی مناسب در زمینه تحلیل بنیادی انگیزه ای شد تا در یک کتاب آموزشی به زبانی کاملا ساده و کاربردی، به کمک تصاویر گویا و آموزش گام به گام، روش انتخاب یک سهم را بر اساس نکات بنیادی آموزش داده ایم. قطعا این روش آموزشی را در هیچ کجا پیدا نخواهید کرد! این کتاب الکترونیکی را به تمام کسانی که می خواهند در بازار بورس به موفقیت مستمر برسند توصیه میکنیم .

خرید و دانلود کتاب (قیمت با تخفیف: 45 هزار تومان)

منحنی نسبتی دو سهم چه چیزی را نشان می‌دهد؟

به عبارت ساده نمودار یا منحنی نسبتی وضعیت حرکتی و قیمتی دو سهم را نسبت به یکدیگر به ما نشان می‌دهد. توجه کنید در اینجا ذکر چند نکته درباره منحنی نسبتی بسیار مهم است.

دامنه‌ی منحنی نسبتی (یا همان دامنه‌ی اندیکاتور Ratio)

اول اینکه دامنه منحنی نسبتی دو سهم همواره از صفر تا مثبت بی نهایت است و اعداد منفی ندارد چرا که قیمت دو سهم همواره مثبت هستند. اگر منحنی اندیکاتور Ratio در محدوده بین صفر تا یک قرار داشته باشد به این معنی است که آن سهمی که در صورت کسر بود قیمتش کمتر از آن سهمی است که در مخرج کسر قرار دارد. اگر منحنی در محدوده اعداد بزرگتر از یک بود یعنی قیمت سهمی که در صورت کسر است بیشتر از قیمت سهم مخرج است. اگر دانش ریاضیات شما در حد دوره راهنمایی باشد به راحتی این موضوع را درک خواهید کرد و همه چیز کاملا واضح است. همچنین طبیعتا وقتی نمودار در محدوده عدد یک است یعنی قیمت هر دو سهم برابر است.

شیب نمودار نسبتی چه چیزی را نشان می‌دهد؟

اگر شیب نمودار نسبتی منفی باشد (فرقی نداره در کدام محدوده) به این معنی است که وضعیت سهم صورت (در مثال بالا وتوسم) نسبت به سهمی که در مخرج قرار دارد (در مثال بالا وسپه) رو به افول است. از طرفی اگر شیب نمودار نسبتی مثبت باشد یعنی وضعیت قیمت سهمی که در صورت است نسبت به سهم مخرج در حال بهبود است.

نکته بسیار مهم: وقتی می‌گوییم اگر شیب نمودار نسبتی مثبت باشد یعنی وضعیت قیمت سهم صورت نسبت به سهم مخرج در حال بهبود است به هیچ عنوان به معنی این نیست که قیمت سهم صورت در حال افزایش است. برعکس این موضوع برای شیب منفی هم صادق است. برای درک این موضوع به مثال زیر توجه کنید.

یک مثال در جهت روشن شدن مطلب

فرض کنید نمودار نسبتی وتوسم به وسپه در حال رشد است (شیب آن مثبت است). این موضوع می‌تواند به دلیل یکی از اتفاقات زیر باشد:

  • قیمت وسپه ثابت است و قیمت وتوسم در حال افزایش است.
  • قیمت وسپه در حال کاهش است و قیمت وتوسم ثابت است.
  • قیمت وسپه در حال کاهش است اما قیمت وتوسم در حال افزایش است.
  • قیمت وسپه در حال کاهش است و قیمت وتوسم نیز در حال نزول است، اما ریزش وتوسم کمتر از ریزش وسپه است.
  • قیمت وسپه در حال افزایش است و قیمت وتوسم نیز در حال افزایش است، اما رشد وتوسم نسبت به رشد وسپه بیشتر است.

همان طور که مشاهده می‌کنید در پنج حالت بالا وضعیت قیمت وتوسم نسبت به وسپه رو بهبود است و شیب منحنی نسبتی مثبت است، اما این لزوما به معنی افزایش قیمت نماد وتوسم نیست.

تحلیل نمودار نسبتی دو سهم چه فایده‌ای دارد؟

نمودار نسبتی از آنجا که مشتق شده از دو نمودار تحلیل پذیر است، خودش به طور مجزا می‌تواند مورد تحلیل قرار گیرد و این مطلب به لحاظ تئوری در تحلیل تکنیکال بسیار مهم است و بیان میکند که ما می‌توانیم نمودار نسبتی دو سهم را درست مانند نمودارهای دیگر تحلیل کنیم. اما تحلیل نمودار نسبتی دو سهم چه فایده‌ای برای ما خواهد داشت؟

فرض کنید شما نمودار نسبتی دو سهم را تحلیل کردید و طبق تحلیل، شما سیگنال رشد را در نمودار تشخیص دادید. این مطلب در زمانی که بین انتخاب دو سهم مردد هستید میتواند بسیار سودمند باشد. توجه کنید ما در اینجا از اصطلاح “سیگنال رشد” استفاده کردیم و نه سیگنال خرید. چراکه همان طور که در بالا ذکر شد رشد نمودار نسبتی الزاما به معنی رشد قیمت سهمی که در صورت کسر قرار دارد نیست.

در بسیاری از مواقع ممکن است شما از دو سهم در یک صنعت سیگنال خرید دریافت کنید (مثلا خساپا و خزامیا هر دو سیگنال خرید داده باشند) و باتوجه به بودجه محدود خود قصد داشته باشید تنها یکی از این دو سهم را انتخاب کنید. اینجا است که تحلیل نسبتی به شما کمک خواهد کرد انتخاب مناسبی داشته باشید.

شما می‌توانید با بررسی وضعیت نمودار نسبتی آن دو سهم پیش بینی کنید که کدام یک از آنها احتمالا در اینده رشد بهتری را تجربه خواهد کرد.

یکی دیگر از کارکردهای تحلیل نسبتی وقتی است که پیش بینی می‌کنید که شاخص کل یا شاخص یک صنعت احتمالا با ریزش مواجه خواهد شد. در این صورت می‌توانید با تحلیل نمودار نسبتی سهم‌های خود با شاخص کل، در خصوص نگهداری یا فروش سهام خود تصمیم بهتری اتخاذ کنید.

یک مثال برای کارکرد تحلیل نسبتی

در تحلیل نسبتی ما در واقع قدرت و وضعیت دو سهم را نسبت به هم می‌سنجیم. بنابراین این تحلیل تحت شرایط مختلف به ما کمک میکند که برای تصمیم‌گیری در خصوص خرید، نگهداری و یا فروش بین دو سهم، انتخاب بهتری داشته باشیم. برای مثال در تصویر زیر نمودار خزامیا و خپارس و منحنی نسبتی آنها را مشاهده می‌کنید.

تحلیل نسبتی چیست
منحنی آبی نمودار خپارس، منحنی کندلی خزامیا و منحنی بنفش رنگ نمودار نسبتی این دو سهم است.

فرض کنید شما هر دو سهم خزامیا و خپارس را داشتید و در تاریخ 12 مرداد 99 (با خط قرمز عمودی نشان داده شده است)، قصد کرده‌اید در خصوص فروش یا نگهداری یکی از این دو سهم تصمیم‌گیری کنید. اگر به نمودار نسبتی خزامیا به خپارس در تاریخ مذکور نگاه کنید، متوجه می‌شوید که این منحنی در محدوده‌ی خط روند صعودی خودش قرار داشته است (محدوده حمایت دینامیکی)، بنابراین اگر قرار بود تنها یکی از این دو سهم را نگهداری کنید و دیگری را بفروشید، طبق این تحلیل بهتر بود خزامیا را نگهداری می‌کردید و خپارس را می‌فروختید.

بعد از آن تاریخ با اینکه هر دوسهم ریزش داشته‌اند اما خزامیا تا لحظه نگارش این مقاله 28 درصد ریزش را تجربه کرده است و خپارس 45 درصد ریزش داشته است. به همین دلیل می‌بینید که منحنی نسبتی خزامیا به خپارس رشد داشته است. به این ترتیب ما با تحلیل نسبتی می‌توانستیم تصمیم بهتری اتخاذ کنیم.

از این قبیل تصمیمات در خصوص خرید، فروش یا نگهداری بین دو یا چند سهم در بازار سرمایه فراوان است و در اکثر مواقع این تحلیل نسبتی است که ما را از سرگیجه و تردید نجات خواهد داد.

جمع بندی

در این مقاله از جهات مختلف مبحث مقایسه نمودارها را بررسی کردیم و در مجوع می‌توان نتیجه گرفت برای مقایسه بین نمودار سهام بورسی میتوان از سه نوع روش مقایسه‌ای استفاده کرد:

  • مقایسه بازدهی دو سهم (به صورت درصد بیان میشود و وابسته به بازه زمانی است)،
  • مقایسه روند حرکت قیمتی دو سهم (نمایش دو نمودار در یک مقیاس قیمتی واحد)،
  • تحلیل نمودار نسبتی دو سهم

که در واقع مورد آخر را در این مقاله به طور مفصل‌تر بررسی کردیم. خلاصه‌ی مطلب را می‌توان به صورت زیر بیان کرد.

میتوان برای ترسیم نمودار نسبتی دو سهم از نرم افزار دینامیک تریدر و تریدینگ ویو استفاده کرد که گزینه راحت‌تر استفاده از پلتفرم تریدینگ ویو است که توسط سایت رهاورد ارائه می‌شود. همچنین ابزار ترسیم منحنی نسبتی در این پلتفرم، اندیکاتور Ratio است که نحوه‌ی انجام این کار در مقاله به طور کامل آموزش داده شد. همچنین در انتها به کاربرد تحلیل نسبتی پرداختیم و دیدیم این تحلیل کمک می‌کند در تصمیات مختلفی در خصوص خرید و یا نگهداری سهام عملکرد بهتری داشته باشیم.

آموزش گام به گام تابلوخوانی پیشرفته در بورس

برای دانلود کتاب آموزش گام به گام تابلوخوانی پیشرفته روی لینک زیر کلیک کنید.

تابلوخوانی در کنار تحلیل بنیادی و تکنیکال، بعد سوم بورس است. همه چیز در تابلوی معاملات سهم وجود دارد، اطلاعاتی که شاید در نگاه اول کسی متوجه آنها نشود اما با یادگیری تکنیک های تابلو خوانی و بازار خوانی می توانید به اطلاعات زیادی دست پیدا کنید و بر این اساس معاملات پر سودتری داشته باشید. در کتاب آموزش تابلو خوانی پیشرفته به مطالبی خواهیم پرداخت که در هیچ کلاس یا کتابی به شما آموزش نمی دهند. تکنیک هایی که حاصل سالها تجربه در بازار سرمایه است.

خرید و دانلود کتاب (قیمت با تخفیف: 39 هزار تومان)

پیشنهاد می‌کنیم این مطالب را نیز بخوانید
14 نظرات
  1. مهدی فضل اله پور می گوید

    عالی و کاربردی

  2. مسعود می گوید

    مشتی هستی به مولا

    1. مصطفی دهقان می گوید

      ارادت 🙂

  3. کامیار می گوید

    سلام ..این نسبت برای شاخصها نسبت بهم هم میشه بکار برد ؟؟؟؟

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام
      بله

  4. زئوس می گوید

    واقعا عالی بود.آموزش تصویری این نسبت را دیده بودم اما الان مفهوم برایم جا افتاد.سپاس فراوان

    1. مصطفی دهقان می گوید

      خواهش میکنم

  5. محمد باقر نوریان می گوید

    با تشکر از نگارنده که بسیار مفید و آموزنده بود. واقعاً استفاده کردیم.ممنون از لطفتون.

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام
      خواهش میکنم موفق باشید

  6. رضا می گوید

    سلام. بعد از 3 سال کار در بازارهای مالی تازه فهمیدم همچین اندیکاتور جالب و کاربردی وجود داره! توضیحات عالی و بدون نقص بود خیلی ممنون واقعاً؛ فقط یه موردی که هست چرا توی خود تریدینگ ویو و برای بازارهای جهانی همچین اندیکاتوری نیست؟! میشه لطفاً اگه اونجا با نام دیگه ای وجود داره راهنمایی بفرمایید تا در ارزهای دیجیتال هم بتونیم از این اندیکاتور استفاده کنیم.

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام خواهش میکنم، احتمال میدم باید وجود داشته باشه ولی بنده اطلاعی ندارم

  7. جواد می گوید

    سلام و وقت بخیر خدمت شما
    خواستم از مطلب فوق العاده آموزنده تون تشکر کنم و در پاسخ دوستمون بگم در نمادهای بازارهای جهانی در تریدینگ ویو احتیاجی به استفاده از اندیکاتور نیست و مثلا شما نسبت سهام اپل به شاخص S&P500 رو میتونید با تایپ AAPL/SPX داشته باشید ولی در پلتفرمهای بورس تهران من هر چی این فرمول رو بکار بردم افاقه نکرد و مجبور بودم داینامیک تریدر رو برای اینکار نصب کنم. به هر حال ممنون از مطلبی که کار کردید معلومه کپی کاری نبوده روی اون فکر شده.

  8. بابک می گوید

    باسلام و ممنون از مقاله مفیدتان اما میخواستم به موضوعی اشاره کنم و متعاقب آن از شما کمک بگیرم و آن این است که به دلیل صادرات محور بودن اکثر شرکتهای بورسی ایران تغییرات قیمتی این شرکتها نیز با نوسان دلار انجام می پذیرد(چون اساسا کشورما دارای منابع طبیعی و صادر کننده مواد اولیه است) لذا تحلیل نسبتی سهم با دلار و یا به عبارت دیگر تحلیل دلاری سهم میتواند دید واقع بینانه تری ارائه دهد.از آنجایی که در میان سایتهای ایرانی فقط رهاورد 360 این قابلیت را داشت و اخیرا متاسفانه این قابلیت را برداشته لذا با توجه به موضوع مقاله این صفحه یعنی تحلیل نسبتی سهم با سهم اگر اطلاعی در مورد سایت یا سایتهایی که تحلیل نسبتی و نمودار دلار و سهم را همزمان با اندیکاتورratio را میآورد معرفی کنید ممنون میشم.یعنی اکثر سایتها اندیکاتورratio را دارند اما گزینه دلار در اندیکاتور آنها نیست.سپاسگذارم

    1. مصطفی دهقان می گوید

      خواهش میکنم
      بله این مشکلی هست که وجود داره

دیدگاه خود را بیان کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پکیج آموزش معاملات 90 درصدی

برای مشاهده توضیحات بیشتر، خرید و دانلود پکیج، روی لینک زیر کلیک کنید.

مشاهده پکیج آموزشی