گزارش تلفیقی چیست؟ (صورت‌های مالی تلفیقی در بورس)

گزارشات تلفیقی چیزی است که هر تحلیلگر بنیادی در بورس باید با آن آشنا باشد. در منابع آموزشی مختلف معمولا اشاره‌ای به این موضوع نمی‌شود و همین امر انگیزه‌ای شد تا در این مقاله به این موضوع مهم بپردازیم. قابل ذکر است همه شرکت‌های بورسی ملزم به ارائه‌ی گزارش تلفیقی نیستند و شاید همین مسئله باعث شده است کمتر به آن پرداخته شود. این گزارشات در سایت کدال با عنوان “اطلاعات و صورت‌های مالی میان دوره‌ای تلفیقی” یا “صورت‌های مالی تلفیقی سال مالی” منتشر می‌شود. در ادامه خواهیم دید که گزارش تلفیقی چیست و چه اهمیتی برای سرمایه‌گذاران بازار سهام دارد. با ما همراه باشید.

گزارش تلفیقی چیست؟

گزارش تلفیقی یک گزارش مالی است و افرادی که در رشته حسابداری تحصیل کرده‌اند به خوبی با آن آشنا هستند. ما قصد نداریم در این مقاله تعریف آکادمیکیِ آن را بیان کنیم، بلکه قصد داریم مطلب را طوری بیان کنیم که برای یک فرد تحلیلگر بورس کاربرد داشته باشد. بنابراین این مقاله برای حسابدارهای محترم مطلب قابل استناد و به درد بخوری ندارد، ولی برای تحلیلگران بازار سهام بسیار کاربردی خواهد بود.

شرکت مادر و شرکت‌های فرعی

برای اینکه مفهوم گزارشات تلفیقی را بهتر متوجه شوید اول باید با شرکت مادر و شرکت‌های فرعی آشنا شوید. برخی از شرکت‌ها در بورس از جمله شرکت‌های سرمایه گذاری و هولدینگ‌ها که مالک یا سهامدار عمده‌ی شرکت‌های دیگری هستند با عنوان شرکت مادر شناخته می‌شوند و شرکت‌های زیر مجموعه‌ی آنها با عنوان شرکت‌های فرعی از آنها یاد می‌شود.

نکته: در بورس مراد از شرکتهای فرعی معمولا شرکتهای غیر بورسی هستند.

منظور از صورت مالی تلفیقی چیست؟

هر شرکتی صورت‌های مالی خودش را دارد، یعنی چه شرکت مادر و چه شرکتهای فرعی هر کدام حساب و کتاب خودشان را دارند و حسابدار هر شرکت به طور جداگانه صورت مالی شرکت را تنظیم می‌کند. باتوجه به توضیحات بالا منظور از “تلفیق” در گزارشات و صورت‌های مالی تلفیقی، ترکیب اطلاعات مالی شرکت‌های فرعی با شرکت مادر است. از این رو در گزارشات مالی با اصطلاحاتی مثل سود تلفیقی برخورد می‌کنید.

مثلا اگر شرکت الف 100 تومان سود برای یک دوره مالی شناسایی کرده باشد و شرکت‌ زیر مجموعه‌ی آن هم در آن دوره مالی 50 تومان سود شناسایی کرده باشد، سود تلفیقی شرکت مادر که در گزارش تلفیقی محاسبه میشود 150 تومان خواهد بود.

چه شرکتهایی ملزم به ارائه گزارش تلفیقی هستند؟

اگر شرکتی بیش از 50% سهام یک شرکت دیگر را داشته باشد، باید علاوه بر صورت‌های مالی معمولی خودش، صورتهای مالی تلفیقی هم تهیه کند.

چرا صورت‌های مالی تلفیقی در بورس اهمیت دارد؟

آموزش گام به گام تحلیل بنیادی برای انتخاب سهم مناسب

برای دانلود کتاب آموزش گام به گام تحلیل بنیادی روی لینک زیر کلیک کنید.

آیا میخواهید در بورس به موفقیت برسید؟ آیا نمیدانید چگونه یک سهم را از منظر بنیادی تحلیل کنید؟ نبود منبع آموزشی مناسب در زمینه تحلیل بنیادی انگیزه ای شد تا در یک کتاب آموزشی به زبانی کاملا ساده و کاربردی، به کمک تصاویر گویا و آموزش گام به گام، روش انتخاب یک سهم را بر اساس نکات بنیادی آموزش داده ایم. قطعا این روش آموزشی را در هیچ کجا پیدا نخواهید کرد! این کتاب الکترونیکی را به تمام کسانی که می خواهند در بازار بورس به موفقیت مستمر برسند توصیه میکنیم .

خرید و دانلود کتاب (قیمت با تخفیف: 45 هزار تومان)

اگر با مفهوم EPS و نسبت P/E در بورس آشنا باشید می‌دانید که این پارامترها در تابلوی نماد شرکت‌های بورسی اهمیت زیادی دارد و بسیاری از معامله‌گرها به آن توجه می‌کنند. اما یک تحلیلگر بنیادی باید بتواند قبل از آنکه EPS سهم روی تابلو آپدیت شود (قبل از اینکه گزارشات مالی در سایت کدال قرار گیرد) انها را پیش بینی کند. در این صورت میتواند فرصت‌های خوبی برای سرمایه گذاری در بازار بورس را شناسایی کند.

اگر با EPS سهم آشنا نیستید مقاله همه چیز در مورد EPS سهم و سود TTM را مطالعه کنید.

گزارشات تلفیقی یکی از این مواردی است که میتواند به شناسایی این فرصت‌ها کمک کند. فرض کنید شرکتی با EPS فرضی 100 و با P/E فرضی 4 در بازار در حال معامله است. حال اگر در گزارش تلفیقی که در آینده قرار است روی کدال منتشر شود، سود تلفیقی شرکت به 200 تومان برسد، به یک باره مسیر حرکت سهم بعد از این گزارش تغییر خواهد و قطعا سهمی با این شرایط چندین روز در صف خرید قفل خواهد شد!

اما کسی از این موضوع سود خواهد برد که با تحلیل گزارشات مالی شرکت‌های زیر مجموعه توانسته باشد که گزارش تلفیقی شرکت را پیش بینی کند و قبل از انتشار آن در کدال اقدام به خرید این سهم کرده باشد. بسیاری از افراد در مورد گزارشات تلفیقی اطلاعات خوبی ندارند و این موضوع می‌تواند برگ برنده یک تحلیلگر بنیادی حرفه‌ای باشد. تحلیل بنیادی شیرین است اما به درستی آموزش داده نمیشود.

عنوان گزارشات تلفیقی در سایت کدال

تمامی شرکت‌های بورسی گزارشات خود را در سایت کدال به نشانی CODAL.IR منتشر میکنند. گزارشات تلفیقی شرکت‌ها در پایان دوره 6 ماهه و 12 ماهه با عنوان‌های “اطلاعات و صورت‌های مالی میان دوره‌ای تلفیقی دوره 6 ماهه” و “صورت‌های مالی تلفیقی سال مالی” در این سایت منتشر می‌شود (تصویر زیر).

گزارش تلفیقی در بورس

شرکت‌ها چه زمانی گزارش تلفیقی خود را روانه کدال می‌کنند؟

طبق قانون شرکت‌هایی که ملزم به ارائه گزارش تلفیقی هستند باید صورت‌های مالی میان‌دوره‌ای تلفیقی دوره‌ی 6 ماهه را حداکثر 75 روز پس از پایان دوره 6 ماهه روانه کدال کنند. یعنی اگر سال مالی یک شرکت 29 اسفند باشد، 75 روز بعد از 31 شهریور ماه فرصت دارند گزارش تلفیقی 6 ماهه را منتشر کنند. همچنین صورت‌های مالی تلفیقی سال مالی باید حداکثر 90 روز پس از پایان سال مالی روانه کدال شود.

نکات تکمیلی

درباره موضوع گزارشات تلفیقی شرکت‌ها می‌توان صحبت‌های زیادی انجام داد. خوانندگان محترم این مقاله می‌توانند سوالات و ابهامات خود را در پایین همین مقاله در قسمت نظرات مطرح کنند تا در اسرع وقت به انها پاسخ داده شود و این صفحه بتواند در نهایت به ارتقای دانش سرمایه‌گذاران بورس کمک شایانی کرده باشد.

آموزش گام به گام تابلوخوانی پیشرفته در بورس

برای دانلود کتاب آموزش گام به گام تابلوخوانی پیشرفته روی لینک زیر کلیک کنید.

تابلوخوانی در کنار تحلیل بنیادی و تکنیکال، بعد سوم بورس است. همه چیز در تابلوی معاملات سهم وجود دارد، اطلاعاتی که شاید در نگاه اول کسی متوجه آنها نشود اما با یادگیری تکنیک های تابلو خوانی و بازار خوانی می توانید به اطلاعات زیادی دست پیدا کنید و بر این اساس معاملات پر سودتری داشته باشید. در کتاب آموزش تابلو خوانی پیشرفته به مطالبی خواهیم پرداخت که در هیچ کلاس یا کتابی به شما آموزش نمی دهند. تکنیک هایی که حاصل سالها تجربه در بازار سرمایه است.

خرید و دانلود کتاب (قیمت با تخفیف: 39 هزار تومان)

پیشنهاد می‌کنیم این مطالب را نیز بخوانید
15 نظرات
  1. حمید می گوید

    چرا صورتهای تلفیقی در epsشرکت و در تابلو بورس اعمال نمیشود؟

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام
      برای اینکه مربوط به شرکت اصلی نیست

  2. شمس می گوید

    سلام..داشتن سهم شرکت در زمان افزایش سرمایه، درزمان گشایش سهم چه سودی رابا محاسبات ارزش ریالی عاید سهامدار خرد می‌کند

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام
      معمولا با شکستن قیمت به لحاظ روانی جذابیت بیشتری برای بازار داره و معمولا قیمت تمایل داره به سمت اعداد قبل در بلند مدت حرکت کنه

  3. مصطفی می گوید

    سلام محاسبه ارزش دفتری سهم برای این شرکتها به چه شکل خواهد بود مثلا ارزش دفتری هر سهم شرکت اصلی 100 تومان و برای گزارش تلفیقی گروه 200 تومن است آیا ارزش دفتری شرکت مادر از جمع این دو بدست میآید یا به گونه ای دیگر محاسبه میشود

  4. مهدی می گوید

    سلام و عرض ادب برای محاسبه P/E Forward بهتر است سود تلفیقی رو ملاک محاسبه قرار بدیم یا سود عادی شرکت را؟

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام، سود تلفیقی

  5. رضا می گوید

    سلام ، eps شرکت روی تابلو tsetmc بیانگر سود گروه است یا سود شرکت اصلی ؟

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام، سود اصلی خود شرکت
      سود تلفیقی نیست

  6. داريوش عفتى می گوید

    سلام
    با توجه به مطالب ارائه شده در این مقاله براى محاسبه p/e از e و همچنین سود و زیان سالانه جهت تقسیم سود میبایستى از سود و زیان تلفیقى استفاده شود ، حال آنکه میبینیم در بورس فقط سود شرکت مادر براى موارد فوق لحاظ میشود.
    بدین ترتیب که فقط سود و زیان شرکت اصلى محاسبه میشود ، اختلاف سود و زیان تلفیقى و شرکت اصلى چه میشود؟
    آیا به سود و زیان انباشته شرکت اضافه میشود یا چیز دیگرى؟

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام، این سود به سود انباشته شرکت اضافه میشه

  7. محسن می گوید

    سلام
    سود تلفیقی شنفت 767 ریال و سود اصلی 733 ریال در کدال ثبت شده.
    در مجمع، سود خالص هر سهم مقدار 733 ریال تصویب شد.
    آیا نباید سود 767 ریالی در مجمع تصویب شود؟

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام خیر در مجمع سود شرکت اصلی لحاظ میشه

  8. حمید می گوید

    سلام سود انباشته ناشی از تلفیقی چرا باعث ارزندگی سهم میشه؟فقط برای افزایش سرمایش از سود انباشته؟

    1. مصطفی دهقان می گوید

      سلام، نشونه ارزندگی هست نه دلیل ارزندگی

دیدگاه خود را بیان کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پکیج آموزش معاملات 90 درصدی

برای مشاهده توضیحات بیشتر، خرید و دانلود پکیج، روی لینک زیر کلیک کنید.

مشاهده پکیج آموزشی