نسبت P/S یا همان نسبت قیمت به فروش یکی از پارامترهای معروف و مهم در تحلیل بنیادی سهام شرکتهای بورسی است که به تازگی نیز به تابلوی نمادهای بورسی در سایت TSETMC راه پیدا کرده است. در این مقاله قصد داریم به معرفی این پارامتر بپردازیم و نحوهی استفاده موثر از این فاکتور را در تحلیل بنیادی سهام بیان کنیم.
نسبت P/S سهام چیست و چه کاربردی دارد؟
احتمالا میدانید نسبت p/s به تازگی به تابلوی هر نماد در سایت TSETMC اضافه شده است ☝️
اما نسبت p/s سهام چیست؟ نسبت p/s برابر است با نسبت قیمت بازار (price) هر سهم ،به فروش (sell) به ازای هر سهم می باشد.
به عبارتی نسبت p/s یعنی قیمت هر سهم تقسیم بر میزان فروش شرکت به ازای هر سهم (نگاه گذشتهنگر ttm هست). با این توضیحات مشخص است این نسبت برای شرکت های تولیدی معنی دارد و برای همه نوع سهم موضوعیت ندارد.
برای اموزش تحلیل بنیادی شرکتهای تولید مقاله زیر را مشاهده کنید.
آموزش تحلیل بنیادی شرکتهای تولیدی
نسبت P/S چه کمکی به یک تحلیلگر میکند؟
نسبت P/S چه کمکی به یک سرمایه گذار یا تحلیلگر سهام میکند؟
برای یک تحلیلگر بنیادی حرفهای که میداند دنبال چی چیزی است، درج این پارامتر در تابلوی نمادها کار او را راحت کرده است. تا الان باید به کدال مراجعه میکرد و خودش P/S سهام مورد نظرش را حساب میکرد، حالا روی تابلو وجود دارد.
اما برای افراد مبتدی دانستن این پارامتر هیچ کمکی به آنها نمیکند. برای مثال به این گونه نیست که بگوییم فلان شرکت چون p/s پایینی دارد پس برای خرید مناسب است. اصلا از این خبر ها نیست 🙂
بر خلاف نسبت P/E که هر چقدر پایین تر باشد در حالت کلی بهتر است، P/S پایین تر الزاما به معنی بهتر بودن نیست.
P/S پایین
در حالت کلی وقتی شرکت به ازای هر سهم به اندازه قیمتش فروش داشته باشد (در یک سال اخیر)، نسبت P/S نزدیک 1 خواهد بود. چراکه صورت و مخرج کسر برابر است. مثلا سهام ایران خودرو که در تاریخ نگارش این مقاله P/S نزدیک 1 دارد، یعنی به اندازه ارزش بازای شرکت در سال فقط فروش شرکت است.
این که P/S نزدیک 1 هست یعنی این سهم ارزان هست ولی حتما شنیدید هیچ ارزانی بی حکمت نیست! 😄
این پارامتر به نوعی به حاشیه سود ربط پیدا میکند. مثلا اگر P/S ایران خودرو الان 1.2 هست و قیمتش 200 تومان هست یعنی این شرکت به ازای هر سهم در سال 166 تومان فروش دارد. ولی چرا اینگونه است؟ دلیل آن این است که حاشیه سود شرکت بسیار پایین است (که البته ایران خودرو زیانده است).
درست است که فروش شرکت زیاد است ولی همه درآمد آن به پای هزینههای تولید میرود. ممکن است یک شرکت مشابه در همان گروه یک دهم ایران خودرو فروش داشته باشد ولی نصف همان فروش سود باشد.
بنابراین بی دلیل نیست که P/S سهام یک شرکت پایین است.
P/S بالا
از آن طرف هم P/S بالا یعنی سهام شرکت گران است، ولی باز هم احتمالا چون حاشیه سود شرکت بالا بوده است سهام آن گران شده است و این گرانی بی دلیل نبوده است.
حالا شما به عنوان یک تحلیلگر و سرمایه گذار باید بگردید در بازار ارزانی و یا گرانی بی دلیل را پیدا کنید 😉